Asiakaspalvelu»Lainarekisteri»Käyttöönotto ja pääkäyttäjä
  • RSS Feed

Last modified on 2/28/2019 3:17 PM by User.

Käyttöönotto ja pääkäyttäjä

Käyttöönoton tarkastuslista

  • Halutaanko käyttöön lyhentävä osakassuoritus (suositus: ei käytetä)? Koska kyseessä on yleinen asetus, ei voida muuttaa enää käytön aikana. Edit 28.2.2019: 3/2019 tulevassa päivityksessä valinnan voi tehdä lainakohtaisesti ja asetusta voi lainalla myös vaihtaa (vain uuden lainalogiikan lainat).
  • Kappaleperusteisten maksulajien käyttö. Helpottaa tilanteita, joissa osakkaalla on mahdollisuus lyhentää esimerkiksi 500 eurolla omaa lainaansa (Alfa, Entre, muut).

Troubleshooting

Korkoerot

  • Euribor-koroissa yleisesti puhutaan noteerauspäivän korosta, esimerkiksi euribor 5.8. on noteerattu 5. elokuuta mutta tulee voimaan vasta seuraavana pankkipäivänä 8. elokuuta. Tämä voimaantulopäivä tulee syöttää Tampuurin lainahallintaan. Prime-koroilla sen sijaan puhutaan yleisesti voimaantulopäivästä, koska prime-korkoa ei noteerata markkinoilla. Siten esimerkiksi OP-Prime 5.8. tulee voimaan 5. elokuuta.
  • Pankit antavat pyhäpäivisin ja viikonloppuisin erääntyville lainoille maksuaikaa seuraavaan arkipäivään (velkakirjalaki), koronlaskenta tuolloinkin on yhä tehty eräpäivään asti. Käytännössä tarkoittaa sitä, että jos lainan lyhennykset erääntyvät kuun viimeisenä, joka ei ole pankkipäivä, tulee ne kuitenkin Tampuuriin kirjata kuun viimeisen päivän tapahtumaksi.

Lainaosuussuoritus erottaa lainahallinnan summasta

Esimerkki: Tampuurin lainahallinta laskee osakkaan lainaosuudeksi 25887,31€ päivämäärälle 31.7.2011. Laskenta tehdään 5.7.2011. Tämän jälkeen tulee korkomuutos, jolloin voimassa oleva korko loppukuun osalta muuttuukin, joten Tampuuri lainaosuussuoritusta kirjattaessa hieman eri summan uuden koron mukaisesti (kuvat alla, korkomuutos kirjattu 20.7.2011).

Osakkaan kappale alla.

Tampuurin laskema summa kun suoritusta kirjataan.

Nyt laskelmat erottavat ja tilille saapunutta suoritusta kirjattaessa jää yksiköt erottamaan 0,1 yksikköä.

Kirjataan kuitenkin saapunut summa osakassuorituksena, koska se näkyy taloyhtiön lainalaskelmalla suoraan. Sen sijaan tuo 0,1 yksikköä, joka nyt jää auki menee vielä pyöristyksen piiriin eurosumman ollessa riittävän pieni. Tämä 0,1 yksikköä nollataan lainalta seuraavasti.

Tuo 0,01 yksikköä voidaan tässä näkymässä nollata, se tehdään klikkaamalla tekstiä 0,01. Aukeavaan ruutuun annetaan velallisten yksiköiden uudeksi määräksi nolla ja päivämääräksi suorituksen päivämäärä. Tästä ei synny riviä Tila-välilehdelle eikä korjausta siten voi poistaa mutta samalle päivälle voi tallettaa uudelleen jonkin muun summan jos tulee virhe.

Lopuksi tallennus. Nyt osakkaan velalliset yksiköt on nollattu suorituksella 25887,31e ja se 4,32e, joka olisi koronnousun mukaan pitänyt maksaa lisää jää muiden velan osakkaiden yhteisvastuulle. Se mistä euromäärästä alkaen lisälasku on järkevää tulostaa on jokaisen toimiston itse määriteltävä.